Main content
SÅ FORHINDRAR DU OLJIG HY I PANNAN

SÅ FÖRHINDRAR DU OLJIG HY I PANNAN

SÅ FÖRHINDRAR DU OLJIG HY I PANNAN

En fet eller oljig panna är ett vanligt kännetecken för en fet eller kombinerad hudtyp. Lär dig mer om vad som orsakar fet hud och hur du hjälper till att kontrollera glansen för en balanserad och friskare hud, oavsett om du alltid verkar ha en fet panna eller vill bekämpa överflödig glans under sommarmånaderna.

 

Vad orsakar en fet panna?

När din hud producerar överskott av talg (eller olja), kan din panna och andra delar av ansiktet bli glansiga eller feta. Medan huden kan producera överflödig olja av olika anledningar så är stress, fluktuerande hormoner, genetik och fuktighet vanliga faktorer. Tvärtom vad många tror så har kosten lite - eller inget - att göra med överskottskottsproduktion av olja. Däremot kan skador från UV-strålar, starka exfolianter och andra irriterande ämnen stimulera huden att producera överskott av talg.

 

Hur kan du förhindra en fet och oljig hy i panna?

Du som har fet eller kombinerad hud kan inte ändra din hudtyp, däremot kan du hjälpa till att förhindra överflödig glans genom att börja med en hudvårdsrutin för fet hud. Förutom rätt hudvård för fet och oljig hy bör du undvika att röra vid ansiktet för mycket, vilket kan överföra smuts och orenheter till huden och orsaka att huden producerar mer olja. Att ta hand om ditt hår är också ett viktigt steg för att förhindra en fet panna - speciellt om du har lugg. På samma sätt som ingredienser i vissa hudvårdsprodukter kan göra att huden känns oljig eller fet, kan hårprodukter som kommer i kontakt med pannan också göra att huden ser extra fet ut.

 

Varför är huden ibland fet på pannan men torr på kinderna?

De med en fet hudtyp upplever överflödig olja och glans över hela ansiktet, medan andra upplever en fet panna eller näsa, men torrare hud på andra områden. Denna hudtyp, som kallas kombinationshud, tenderar att ha oljiga fläckar i t-zonen (panna, näsa och haka), men är torrare på andra områden som kinderna och käken. Personer med kombinerad hudtyp kan också märka att mitten av pannan är oljigare medan de yttre områdena känns lite torrare. Om du har kombinerad hud, är det viktigt att hitta hudvårdsprodukter som kan ta hand om överflödig olja utan att torka ut huden. Använd en rutin för kombinerad hud för att hålla huden synligt balanserad och glansfri.

 

Orsakar en fet panna akne?

När huden producerar överskott av talg, kan föroreningar som smuts och skräp ofta fastna i porerna. Dessa tilltäppta porer kan förvandlas till pormaskar, vitmaskar och akne. Även om överskottsproduktion av olja inte nödvändigtvis betyder att din hud kommer att utveckla akne, är feta hudtyper ofta aknebenägna och behöver en rutin som kan ta hand om glans och hjälpa till att minska oljan.

 

Vilka är lösningarna för en fet panna?

Vid vård av fet hud finns det en delikat balans mellan att ta bort tillräckligt med överflödigt talg för att minska synlig olja och glans utan att huden blir uttorkad. Många med fet hudtyp frestas att använda starka hudvårdsprodukter för att försöka reducera olja eller bekämpa akne. Även om dessa produkter effektivt kan ta bort eller minska talg, kan de också ta bort oljor som är fördelaktiga för huden. Skador på hudbarriärfunktionen kan faktiskt stimulera huden att producera mer olja som en försvarsmekanism. Följande steg kan hjälpa till att minska olja samtidigt som du är aktsam om hudens barriär:


Ultra Facial Oil-Free Cleanser

Ultra Facial Oil-Free Cleanser

Old price New price kr 280,00

Rengöring

Rengör med en exfolierande skrubb eller ansiktsrengöring för fet hud. Upptäck vårt utbud av rengöringsprodukter.

Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner

Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner

Old price New price kr 500,00

Tona

Använd toner med en sammandragande formula som kan hjälpa till att synbart minska överflödig olja. Upptäck vårt utbud av toner.

Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner

Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner

Old price New price kr 500,00
Ultra Facial Oil-Free Gel-Cream
best-seller

Ultra Facial Oil-Free Gel-Cream

Old price New price kr 415,00

Återfukta

Återfukta med en ansiktskräm för fet hy med icke-komedogen formula som kan hjälpa till att balansera fet hud utan att täppa till porerna.

Rare Earth Pore Cleansing Masque

Rare Earth Pore Cleansing Masque

Old price New price kr 450,00

Mask

Använd en lermask flera gånger i veckan och applicera på pannan eller över hela ansiktet för att absorbera överflödigt talg och avgifta huden. 

Rare Earth Pore Cleansing Masque

Rare Earth Pore Cleansing Masque

Old price New price kr 450,00
Rice and Wheat Volumizing Shampoo

Rice and Wheat Volumizing Shampoo

Old price New price kr 315,00

Schampo

Tvätta håret regelbundet och var noga med att inte använda hårprodukter som kan orsaka överflödig olja på pannan.

Ska man använda en fuktkräm på fet hud?

Även om du upplever att du har en glansig panna, så är en daglig fuktkräm ett måste för varje hudtyp. Att ta bort fukt från huden kan göra att den blir torr eller uttorkad, vilket kan göra att den producerar ännu mer olja. Leta efter en lätt, icke-komedogen fuktkräm i gel för fet hud för att hjälpa till att balansera och fräscha upp huden.

 

Vilka är de bästa hudvårdsprodukterna för män med en fet panna?

Mäns hud har en tendens att vara fetare än kvinnors. Därför rekommenderar vi en mer konsekvent rutin med produkter som är framtagna för feta hudtyper. Om du har fet hud bör du använda en ansiktsrengöring eller exfolierande skrubb för män för att hjälpa till att tvätta bort överflödig olja och smuts. Följ upp med en sammandragande toner och en lätt fuktkräm mot glans. För att fräscha upp huden när du är på språng kan du spraya på en spraytoner för att reducera överflödig olja under dagen.

 

Orientation message
For the best experience, please turn your device